Vår blå åker – havet – bli stadig surere

Det øverste laget i verdens hav – vår felles blå åker – har blitt 30 prosent surere enn før 1860. Og årsaken er det i dette tilfellet ingen tvil om, nemlig menneskelig forurensning med utslipp av CO2.

Denne forsurningen skjer ved at havet tar opp CO2 direkte fra atmosfæren. Når CO2 oppløses i havet dannes kullsyre som øker surheten. Vår felles blå åker tar opp ca. 30 prosent av alle våre CO2-utslipp og siden førindustriell tid har over 50 prosent av menneskelig utslipp havnet i havet.

Forsurningen av norske havområder er i ferd med å bli et stor problem som vi er nødt til å ta tak i omgående. Dette kan få store konsekvenser for våre fiskerier, havbruksnæringen og turismen langs hele vår kystlinje. Dette fører til at forskjellig plakton som forskjellig fiskearter lever av vil bli kraftig redusert og vi vil se effekten av dette allerede i 2030 i Barentshavet. Undertegnede har deltatt som representant i referansegruppen for forvaltningsplanen og er egentlig blitt skremt over hvor lite som egentlig kommer fram når det gjelder viten og mangel på viten på konsekvensene av de menneskelige aktivitene som forurenser. En trussel i forsurningen av havet er at korallrevene utenfor kystlinjen vår slutter å vokse og deretter vil gradvis død.

Forsurningen er den disidert største trusselen, i tillegg til temeraturstigninen er klart en trussel for vårt store og produktive matfat – vår felles blå åker.

- vokter av vår felles blå åker

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

Livets verdier