Britisk atomrevisjon kritiserer plutoniumslageret ved Sellafield

Arne Ivar Mikalsen (Venstre) i Sellafield i 2012
Driverne av Sellafield-anlegget får sterk kritikk av det britiske National Audit Office.  De har ikke avklart hvordan de i framtiden skal håntere det store og kristiske lagret av plutonium ved anlegget.

- Det er nettopp dette lagret som har bekymret oss i Norge og som kan bli et nytt Tjernobyl over norske områder, sier Arne Ivar Mikalsen i Lofoten mot Sellafield. - Vi reagerer sterkt på dette og LmS vil ta dette opp i møte med Miljøverndepartementet førstkommende torsdag 13. februar, sier Mikalsen.


Konsortiet som fører tilsyn med opprydding av atomavfallet ved Sellafield har unnlatt å imøtekomme skattyterenes krav og National Audit Office (riksrevisjonen) skal gjennomgå forvaltningen av Sellafield-området, har parlamentsmedlemmer bestemt.

Den amerikansk-ledede selskapet Nuclear Management Partners ble anklaget for ikke å trene og holde redningsstaben beredt, samt planlegger en fremtid for området som "ikke gir mening".

- Vi er ikke sikre skattebetalernes interesser blir beskyttet i kontraktsforhold mellom de private selskapene som er involvert i å håndtere og drift av Sellafield-anlegget.

- Tilsynet har ikke ordentlig forklart hvordan det kommer til å håndtere det store lager av plutonium lagres til en kostnad på rundt 40 millioner pund i året.

- De ønsker å bygge et 'MOX' anlegg for rensing av plutonium til drivstoff for kjernekraftverk - men ingen britiske atomkraftverk kan bruke dette drivstoffet.

- Kostnaden med å bygge og drive en MOX anlegg ville være mer enn verdien av brenselet som produseres. Det gir bare ikke mening.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown