Sellafield-motstander vant valget i Grønland

Kim Kielsen er en grønlandsk politiker og representerer partiet Siumut.

Resultatene i valget i Grønland er klart. Siumut, med Kim Kielsen i spissen, fikk 34,3 prosent av stemmene. Inuit Ataqatigiit og Sara Olsvig fikk 33,2 prosent av stemmene, og måtte se seg slått på målstreken.

Like etter følger Demokraterne med 11,8 prosent, mens Partii Naleraq følger like etter med 11,6 prosent av stemmene. Atassut fikk 6,5 prosent av stemmene, og Partii Inuit fikk 1,6 prosent.

Både Siumut og Inuit Ataqatigiit får 11 mandater hver ut av de 31 mandatene i den grønlandske parlamentet, Inatsisartut. Siumut fikk derimot 326 stemmer mer enn Inuit Ataqatigiit, og dermed skal Kielsen lede koalisjonsforhandlingene.

Kim Kielsen har tidligere vært medlem av Grønlands Landsting, Inatsisartut, men har siden november i år vært minister for miljø og natur.

Kim Kielsen fra Siumut i Grønland sa da han besøkte Lofoten i 2011:

- Over et år er gått siden den ødeleggende katastrofe i Fukushima i Japan, hvor verden ble minnet om at full kontroll med atomsikkerhet ikke er mulig. Virksomheten i Sellafield vil ikke være en unntagelse for menneskelige feil heller. Sellafield kan også bli utsatt for naturkatastrofer som utløser stråling, der kan påvirke levevilkårene for mennesker, som bor langt fra Sellafield i Norge, i Grønland og i Island.

I forlengelse av en høring arrangert av Nordisk Råds Miljø- og Naturressursutvalg i Reykjavik i starten av mai 2012, deltok Kim Kielsen på InfoArena 2012 i Sellafield.

- Resultatet var ganske positivt i forhold til de forbedringer som er gjort på sikkerheten på atomanlegget, men problemet med oppbevaring av atomavfall vekker stadig stor bekymring, sa Kim Kielsen etter InfoArena 2012.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown