Sellafield-foto avslører en enorm trussel for radioaktivt utslipp

Lofoten mot Sellafield har gjennomgått disse avslørende foto som viser nedslitte tanker av atomavfall som har stått i ca 40 år og som inneholder hundrevis av tonn brenselstaver som utgjør en umiddelbar fare for menneskeheten.

- Hvis disse avslørende fotoene er ekte, er situasjonen alvorlig og meget verre enn vi har kunne forestille oss, sier Per-Kaare Holdal i Lofoten mot Sellafield.  - Når vi har vært på omvisningene ved anlegget er ruten nøye styrt av Sellafield-ledelsen og vi har heller ikke mulighet til å bruke kamera, sier Holdal som har vært ved anlegget flere ganger.

Fotoene er sendt til det britiske magasinet The Ecologist fra en anonym kilde.

Atomavfallet og slammet i tankene kan ta fyr hvis de utsettes for luft, spre intens stråling over et stort område skriver magasinet.

Fotoene fra den anonyme kilden vise status for tankene med radioaktivt avfall som ble satt i drift i 1952, og brukte frem til midten av 1970-tallet som korttidslagring for brukt brensel inntil det kunne bli re-prosessert og produsert plutonium for militær bruk. Men dette prosjektet ble skrinlagt på midten av 1970-tallet og har blitt liggende slik i nesten 40 år.

Fotografiene viser sprekker i betongtankene som inneholder vann som er forurenset med høye nivåer av radioaktivitet, måker svømmer på vannet, ødelagt utstyr, en farlig rot av kasserte gjenstander på forhøyede gangveier, og ugress vokser rundt tankene.

20. og 21. november skal vi arrangere InfoArena 2014 i London hvor eierne av Sellafield-anlegget (NDA) og driverne, Sellafield Ltd. vil være til stede.  - Dette vil helt klart bli tatt opp med de ansvarlige, sier biskop Tor B. Jørgensen, som vil være møteleder i London.

Mer info på Facebook

(Fotoene er hentet fra http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2611216/leaked_sellafield_photos_reveal_massive_radioactive_release_threat.html )

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet