Forurensning fra Fukushima sprer seg langs kysten av USA

Fra Fukushima-katastrofen
Atomforurensning fra katastrofe i Japan i 2011 har spredt seg nordamerikanske kysten og forurensningen er økende.

Tester av hundrevis av prøver fra Stillehavet bekreftet at Japans Fukushima atomkraftverk fortsetter å lekke radioaktive isotoper mer enn fire år etter katastrofen, sier Ken Buesseler, marinbiolog fra Woods Hole Oceanographic Institution.


Radioaktive isotoper av cesium-134 har blitt oppdaget utenfor kysten av Oregon, Washington og California kysten i de siste månedene, samt i havet utenfor Vancouver i Canada.

En annen isotop, cesium-137, en radioaktiv forurensning fra atomvåpen som ble testet fra 1950 og  gjennom 1970-tallet, ble funnet på et lavt nivå i nesten alle sjøvannprøver testet ved Woods Hole, som er en nonprofit forskningsinstitusjon.

Det var i mars 2011 at et massivt jordskjelv utløste en tsunami som rammet Fukushima atomkraftverket, nordøst for Tokyo, og forårsaket trippel atomragnarokk og tvang mer enn 160.000 innbyggere til å flykte fra nærliggende byer. Det var verdens verste atomulykken siden Tsjernobyl i 1986.

I fjor rapporterte Woods Hole påviselig stråling utenfor kysten av Nord-California, og i april stråling ble funnet utenfor Canadas kyst.

De siste målingene viser de høyeste strålenivåer utenfor japanske farvann noen mil vest for San Francisco. Tallene bekrefter også at spredningen av stråling til nordamerikanske farvann ikke er isolert til en håndfull steder, men kan oppdages langs en strekning på mer enn 1600 km til havs.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet