Rudolf's nese gløder fortsatt


Julestemning kan kanskje ikke helt forklare hvorfor Rudolf er rød på nesen ?


Tretti år etter et atomkraftverk eksploderte i Tsjernobyl, er reinen som vandrer de pittoreske, snødekte fjellene sør i Skandinavia fortsatt radioaktive.

De var ikke de eneste som ble påvirket. For generasjoner er samene som lever i det arktiske nord og livberger seg i harmoni med naturen påvirket. Mange jobbet som nomader, gjeter dyrene over hundrevis av mil på viddene og selger reinkjøtt etter slaktesesongen. Reinen er en kulturell og økonomisk midtpunkt for det samiske folk.

Men atomeksplosjonen, regnes som den verste sivile atomkatastrofen i historien, har belagt jorden med atommateriale, og reinen i Sør-Norge ble radioaktive, og forgiftet samenes levevei.

Fotograf Amos Chapple med Radio Free Europe reiste til Snåsa, hvor han møtte reingjetere som slåss for å bevare sine tradisjoner. Se fotoserien her.

Både Sellafield, Tsjernobyl og Fukushima er bevis på atomkraftens elendighet og verdens atomavfall er fremtidige generasjoners store problem.  Eksplosjonen fra Tsjernobyl førte til en strøm av radioaktivt materiale spydd ut i atmosfæren over Sovjetunionen og over hele Europa. Blant de farligste fisjonsproduktene var cesium-137.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet