Fukushima-katastrofen kan eskalere

Tusenvis av liv er mistet. Hundretusener evakuert fra deres hjem.  Et miljø ødelagt av radioaktiv stråling og nå vil TEPCO dumpe tusenvis av tonn radioaktivt væske ut i Stillehavet.


TEPCO er energigiganten som ikke klarte å oppfylle de grunnleggende sikkerhetskravene som kunne ha forhindret Fukushima Daichii nødgeneratorer fra å feile da tsunamien ble rammet i 2011. Det sier seg selv at konsekvensene av dumping mer kjernefysisk avfall i det marine økosystemet ville være katastrofale. Men det er ikke for sent å stoppe dette forestående økokatastrofen: 

Den japanske regjeringen kan stoppe TEPCO. 

Etter Fukushima-katastrofen har den japanske regjeringen vært under konstant press fra lokalbefolkningen. Nå, med støtte fra hele verden, kan vi bidra til å rette søkelyset mot hva som skjer og be om å stoppe TEPCO sine livsfarlige planer.

Sårbare marine økosystemer står på spill. Siden Fukushima-katastrofen er forurensning i den lokale marine matkjeden ikke generelt forbedret. 40% av artene forblir uegnet til konsum, i henhold til japanske standarder. Hver dag vaskes 300 tonn vann gjennom Fukushima-reaktorene, avkjøler dem og det blir betydelig radioaktivt avfall i prosessen. Mens noe av forurensningene kan filtreres ut, for væsken renses ikke tritium, en radioaktiv form for hydrogen, noe som resulterer i nesten en million tonn radioaktivt avfall.

Fiskere som opererer i farvann utenfor anlegget, sier at et nytt gedigent utslipp av radioaktivt materiale vil ødelegge en industri som fremdeles sliter med å komme seg fra den første atomkatastrofen.

Og nå planlegger altså TEPCO å slippe massive mengder radioaktive væske ut i vår felles blå åker.

Vi kan ikke la energigiranten som var delvis ansvarlig for den største atomkatastrofen siden Tsjernobyl fortsetter å ødelegge Stillehavets økosystem og de livene som er avhengige av det.

- Vi utfordrer norske og nordiske politikere til å reagere å benytte seg av de internasjonale kontakter de har, sier Per-Kaare Holdal i Guardians of our Common Seas (tidligere Lofoten mot Sellafield).  - Folket, næringene og økosystemene ved Fukushima har allerede lidd så mye, så vær så snill og si nei til dumping av radioaktivt avfall i vår felles blå åker, avslutter Holdal.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet