Atomanlegget Thorp ved Sellafield stenger

Verdens farligste atomanlegg Sellafield består av mange deler som igjen utgjorde en stor trussel i seg selv for norske og nordiske hav og landområder.

Thorp (Thermal Oxide Reprocessing Plant)


Vår største og første seier var da vi i samarbeid fikk stengt utslippene direkte til havet i 2004.  Helt fram til da har atom-isotoper blitt sluppet ut i Irskesjøen som igjen ble ført med Gulfstrømmen langs norske kysten opp til Troms og videre til Island og Grønland.

Vi har kontinuerlig siden den tid jobbet med å få stengt andre avgjørende anlegg ved Sellafield som utgjorde atomtrusler, dette var B215, Thorp og Magnox.  Vi har hatt 2 årlige møter med det britiske departementet, den britiske ambassade i Oslo, Nuclear Decommissioning Authority (eierne av Sellafield) og Sellafield Ltd. (driverne).  Møtene har vært bl.a. i London, Oslo, Lofoten, Brüssel, Reykjavik og Sellafield.

Og i siste møte i Oslo i høst fikk vi beskjeden fra britene at nå stenger Thorp (Thermal Oxide Reprocessing Plant) reprosesseringen.  Dette var en meget god melding for oss.

Fra før av har vi fått beskjed om at trusselen den flytende høyradioaktive væsken ved B215 var fjernet.

Reprosesseringen (rensingen) av brukt atombrensel ved THORP i Sellafield førte til opphoping av store mengder flytende høyradioaktivt avfall. Dette avfallet utgjorde en meget stor forurensningspotensiale, og større utslipp kunne få alvorlige konsekvenser også for Norge. Samtidig viste både lekkasjen i 2005 og flere tidligere hendelser at sikkerheten ved THORP-anlegget ikke var god nok.

Vi fremførte kravet allerede i 2007 at THORP burde stenges for godt. Norge lå svært utsatt til dersom det kom et større utslipp av radioaktive stoffer fra THORP. Det som bekymret oss var at det ikke bare vil være havstrømmene som ville føre radioaktiv forurensning til Norge ved en eventuell ulykke, men også luftstrømmer.  En slik hendelse kunne bli en større katastrofe enn Tsjernobyl-ulykken.

Når målet vårt er nådd er det på tide å få en verdig avslutning av Sellafield-innsatsen vår sammen med Bellona, det britiske departementet, den britiske ambassade i Oslo, Nuclear Decommissioning Authority (eierne av Sellafield) og Sellafield Ltd. (driverne).  Men også våre politikere og fiskerinæringen har støttet oss i dette arbeidet.  Vårt mål er en offisiell avslutning av jobben i april 2019.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

Livets verdier