Johs' arbeid gjør fortsatt innsats for miljøet

Frederic Hauge og Johs Røde utenfor Galleri Avkroken

I dag 13. januar ville Johs Røde fylt 84 år .  Dessverre døde multikunstneren og miljøforkjemperen i fjor høst.  Men arbeidet hans gjør fortsatt en innsats til det beste for miljøet.
Johs hyllest til skreien "Urnomaden" hang i flere år på biskopkontoret i Bodø.  Etter Johs sin bortgang ble det lagt ut til salgs på Facebook som en gave til Bellona.

Fra venstre: Gro Røde, Halstein Havåg, Bellona og emeritius biskop Tor B. Jørgsensen

Gaven ble overlevert i dag til Bellona av Johs Rødes datter Gro og biskop emeritius Tor B. Jørgensen, styremedlem i Lofoten mot Sellafield.

Det ble et varmt og godt møte da Biskop Tor B. Jørgensen og datteren til Johs Røde, Gro Røde, i anledning avdøde Johs bursdag, kom til Bellonas lokaler i Oslo for å overlevere en siste hilsen til organisasjonen han samarbeidet med siden 90-tallet.

- Synergien mellom Bellonas faglige kunnskap og Johs evne til å engasjere lokalbefolkning gjorde at vi i fellesskap virkelig nådde frem med arbeidet i Lofoten mot Sellafield, minnes Biskop Jørgensen.

Han har donert et bildet av gullbelagte torskehoder som han fikk av Johs i forbindelse med at han i 2007 ble biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, og inntektene fra salget av bildet ble i dag overrakt daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg.

Gro Røde minnes at inspirasjonen til bildet kom fra en gang da Johs kjørte bak en lastebil som mistet deler av lasten med torskehoder utover veien foran ham.

- Pappa var en aktivist på fiskernes vegne, som mente at menneskene ikke forstod fiskens vandring tilstrekkelig og at man ikke skulle tukle med dette skaperverket. Han la derfor gull på fiskehodene, for å illustrere at fiskeressursene våre er gull verdt, minnes hun.

Hun benyttet også anledningen til å takke Bellona for varmen faren opplevde i møtet med organisasjonen.

- Han ble utrolig godt mottatt av Bellona, og bare uker før han døde pratet han med Frederic Hauge om at han ville være med på Bellona sin aksjon mot oljeboring ved Trænarevet og om mulighetene for å laget et Bellona-kontor i nord, fortalte hun.

Hallstein Havåg takket på vegne av Bellona for det kjærkomne bidraget.

- Det var fint at vi i fjor fikk en positiv en avslutning på vårt felles Sellafield-arbeid. Nå blir det ryddet opp i Sellafield for godt og utslippsfaren vil bli historie. Det vil koste like mye som et norsk statsbudsjett og ta 120 år å rydde opp etter atomaktiviteten ved Sellafield, men arbeidet er endelig i gang og Johs engasjement er et sterkt testament på at det nytter å slåss for det man tror på, takket han.


Frederic Hauge uttrykker stolthet over å ha fått denne gaven og lover at den kommer til å gjøre nytte for Lofothavet.

Det er nå tatt initiativ av Johs nærmeste venner for en samling til sommeren i Lofoten for å minnes Johs.  Da kommer hans bilder, toner og ord til å bli satt i fokus.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

The final countdown