Sellafield går over til 12-timers skift

Sellafield arbeidere i den viktige glassvitringfiserings-anlegget sier de kommer til å bli tvunget til å arbeide et obligatorisk 12-timers skift - fire timer lenger enn vanlig - det sa GMB-fagforeningen i går til in-cumbria.

Fagforeningen fortalte også til Whitehaven News at enhver arbeidstaker som uansett grunn ikke ønsker å jobbe 12 timer i strekk vil bli "sendt ut" andre steder.

GMB regional arrangør Steve Gibbons beskrev det som tvangsarbeid.

Åtte timer er vanlig turnus. Han sa: Vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe folk blir flyttet hvis de ikke ønsker å gå, og de fleste gjør det ikke. Vi har hatt 12 timer i fortiden, men alltid etter avtale. Dette er første gang noen vil bli tvunget - og tvinge folk mot sin vilje er et skritt for langt.

Anlegget er der høyradioaktivt flytende væske blir omgjort til glass for sikker lagring. Det er bemannet døgnet rundt. Det er nettopp dette anlegget vi i Lofoten mot Sellafield har hatt fokus de seneste årene. Vi er imidlertid glade for at dette viser at Sellafield Ltd. ønsker å forsere dette arbeidet, nemlig å få tømt de farlige tankene med høyradioaktiv væske, men vi krever at dette skjer på en sikker måte.

På dette stadiet er ca. 37 personer berørt, men GMB-leder sa til in-cumbria: Vår bekymring er at andre anlegg vil bli neste. På spørsmål om det kan føre til streik, sier Gibbons: Vi vil ikke utelukke noe ut på dette stadiet. Det kommer til å være en-til-en mellom individer og selskapet for å se hvem som kan eller ikke kan arbeide 12-timers skift, så får vi se hva som skjer.
Sellafield Ltd svarte til Whitehaven News følgende: - For øyeblikket arbeider teamledere og operatører på et høyt nivå to ulike skiftordninger, som er 12 og åtte timers skift hhv. Det er grunnleggende sunn fornuft og beste praksis for alle mennesker som arbeider på viktige anlegg å fungere på samme skift. For mange er det best foretrukne alternativet. Dette kan bety et lite antall personer vil bli flyttet fra åtte til 12 timer skift.

Det europiske arbeidstidsdirektivet om 12-timers skift har med hell blitt gjennomført i andre anlegg over hele Sellafield, sier talsmannen fra Sellafield Ltd til Whitehaven News.

- Helt fra begynnelsen av denne prosessen, har konsultasjon og diskusjoner skjedd med de ansatte og fagforeningene. Selskapet vil imøtekomme de ansatte som ikke ønsker å bli overført til den anerkjente 12-timers skift ved å flytte til en alternativ jobb, sier talsmannen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown