Britisk atomrevisjon kritiserer plutoniumslageret ved Sellafield

Arne Ivar Mikalsen (Venstre) i Sellafield i 2012
Driverne av Sellafield-anlegget får sterk kritikk av det britiske National Audit Office.  De har ikke avklart hvordan de i framtiden skal håntere det store og kristiske lagret av plutonium ved anlegget.

- Det er nettopp dette lagret som har bekymret oss i Norge og som kan bli et nytt Tjernobyl over norske områder, sier Arne Ivar Mikalsen i Lofoten mot Sellafield. - Vi reagerer sterkt på dette og LmS vil ta dette opp i møte med Miljøverndepartementet førstkommende torsdag 13. februar, sier Mikalsen.


Konsortiet som fører tilsyn med opprydding av atomavfallet ved Sellafield har unnlatt å imøtekomme skattyterenes krav og National Audit Office (riksrevisjonen) skal gjennomgå forvaltningen av Sellafield-området, har parlamentsmedlemmer bestemt.

Den amerikansk-ledede selskapet Nuclear Management Partners ble anklaget for ikke å trene og holde redningsstaben beredt, samt planlegger en fremtid for området som "ikke gir mening".

- Vi er ikke sikre skattebetalernes interesser blir beskyttet i kontraktsforhold mellom de private selskapene som er involvert i å håndtere og drift av Sellafield-anlegget.

- Tilsynet har ikke ordentlig forklart hvordan det kommer til å håndtere det store lager av plutonium lagres til en kostnad på rundt 40 millioner pund i året.

- De ønsker å bygge et 'MOX' anlegg for rensing av plutonium til drivstoff for kjernekraftverk - men ingen britiske atomkraftverk kan bruke dette drivstoffet.

- Kostnaden med å bygge og drive en MOX anlegg ville være mer enn verdien av brenselet som produseres. Det gir bare ikke mening.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet