Atomvakta i England fungerer ikke

Fra venste: Nuclear Decommissioning Authority-sjef John Clark, Frederik Hauge fra Bellona og Per-Kaare Holdal fra Lofoten mot Sellafield.
Den britiske regjeringen har gitt en formaning til Nuclear Decommissioning Authority (NDA) for "feilaktig" å ha holdt tilbake informasjon for det offentlige.  Dette var informasjon om at det var grunn til å gi kritikk til ledelsen i Sellafield.

Det kjernefysiske anlegg ved Sellafield innehar en av de mest farlige jobbene i verden og NDA har betrodd det amerikanskledede private konsortiumet, Nuclear Management Partners (NMP), til fortsatt å administrere oppryddingen ved Sellafield-anlegget. Imidlertid ble House of Commons sin innflytelsesrike Public Accounts Committee (PAC) rystet over å finne at kostnadene har vært skyhøye, med den endelige prislappen anslått til over 70 milliarder pund.

NDA har lamslått bransjen når de ga NMP en fem års forlengelse av kontrakten i oktober i fjor, det ble allment antatt at gruppen ville bli kuttet for dårlige resultater. En gjennomgang av KPMG bare syntes å bekrefte hvor dårlig NMP hadde klart å drive Sellafield.  Rapporten fra KPMG sier at driften var i interesse til konsortiet aksjonærer snarere enn de av skattyter.  Den norske stat er via "oljefondet" medeier i NMP og vi har flere ganger etterlyst en kritisk gjennom fra blant annet den norske miljøvernminister.  Men så langt ser det ut som de har fortsatt tillit til driverne.


Men den svært detaljerte 292-siders rapporten som ble etterspurt av Freedom of Information og ekspert for atomsaker dr. David Lowry, ble tilbakehold. PAC sin styreleder Margaret Hodge var rasende for at NDA hadde unntatt offentlighet sider med viktig informasjon på grunnlag av kommersiell konfidensialitet.Utvalgets egen rapport tidligere i år konkluderte med følgende: "Myndighetend skal revidere sin tilnærming til utlevering av opplysninger for å sikre at den ikke bruke grunner som kommersiell konfidensialitet feilaktig å holde tilbake informasjon om ytelse på sine atomanlegg og ved entreprenører." 

The Department of Energy and Climate Change har sagt seg enig i dette, og ber riksrevisjonen å undersøke om det har vært noen forbedring i forvaltningen av Sellafield et år inn i kontraktsforlengelse.

Den 6. og 7. mai 2014 møter vi fra Lofoten mot Sellafield både Nuclear Decommissioning Authority og driverne av Sellafield-anlegget til en gjennomgang av driften det siste året, samt til planlegging av InfoArena 2014.  InfoArena er et årlig dialogmøte eller seminar som vi arrangerer i samabeid med Bellona, Nuclear Decommissioning Authority og Sellafield Ltd.  Dette år skal vi arrangere InfoArena i London og vi håper på at norske myndigheter benytter anledningen.  

Så langt virker det som vi roper ulv forgjeves.....

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown