Planlegger å frakte 20.000 tonn atomavfall gjennom vår blå åker


Det finnes drastiske planer fra det amerikanske selskapet  som ironisk nok heter EnergySolutions.  De søker godkjenning om å importere 20.000 tonn radioaktivt avfall fra Italia. Avfallet planlegges behandlet i Tennessee, deretter fraktet over til Utah, der det skal graves ned i ørkenen.


Dette er en meget kontroversiell sak og det overraskende at denne planen ikke er debattert. Det virker ikke som US Nuclear Regulatory Commission vil stoppe denne handelen.

Kan denne transporten over havet av atomavfall bli stoppet? To amerikanske politiske representanter prøver å gjøre akkurat det.  De legger fram et lovforslag som ville forby utenlandske radioaktivt avfall blir importert til USA med mindre det var for en "strategisk nasjonal formål», ifølge AP.

De hevder at USA bør begrense sitt atom-lagringsplass av avfall opprettet. Men det virker ikke som dette er nok for å få stoppet dette.  US Nuclear Regulatory Commission sier at det ikke har myndighet til å begrense utenlandske radioaktivt materiale blir importert. Det er ikke et krav å "skille mellom innenlandske og utenlandske avfall." Videre har etaten bestemt at Energy har avtalt å begrense 5% av sine lagringsplass til utenlandske radioaktivt avfall-men selskapets lagringssted er allerede ansvarlig for 36 statenes avfall. Og det virker en sak som dette kan skape presedens, og kanskje åpne opp en sluseport av vanskelige, potensielt farlige situasjoner. Hvis du importerer atomavfall blir juridisk anerkjent-og lønnsom-som en god forretningsskikk, kan det bli et mareritt (og ikke minst en stor miljømessig bekymring) å regulere.

Det er allment kjent at EnergySolutions er en stor bidragsyter til det republikanske partiet i Utah (det store politiske flertallet i staten).

- Her må norske politikere få med det internasjonale samfunnet med et forbud mot transport av atomavfall over havet.  Dette er noe vi har jobbet med lenge, men ikke klart å få nok oppmerksomhet om dette, sier Per-Kaare Holdal i Guardians of our Common Seas.  -  Dette skaper bekymringer som igjen kan øke transport av utenlandsk atomavfall importere  som forretningstransaksjoner.

Vi håper nå våre politikere tar dette på alvor og hindrer flere atomkatastrofer i vårt største matfat.  De som produserer atomavfall får jammen selv ta vare på denne livsfarlige skiten !


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet