Møter miljøvernministeren
Fra InfoArena 2016. Fra venstre: biskop Tor B. Jørgensen, Per-Kaare Holdal, Rex Strong fra Sellafield Ltd. og Robbie Huston fra Nuclear Decommissioning Authority |
Eier og operatør av Storbritannias Sellafield kompleks, sammen med landets atomtilsynmyndigheter, har avvist de sikkerhetsmessige bekymringer som er reist i BBC-dokumentarens sjokkerende tilstand av Storbritannias mest farlig kjernefysisk anlegg.
I en felles uttalelse fra Sellafield Ltd og Nuclear Decommissioning Authority (NDA) sier: "Det er skuffende at til tross for å ha gitt BBC tilgang til Sellafield og har brukt mye tid på å forklare komplekse problemstillinger, tegner programmet et negativt bilde av sikkerhet som vi ikke kjenner. "
Rex Strong, leder for atomsikkerhet ved Sellafield, sa i programmet, "Du gjør alternative ordninger, slik de tingene som må gjøres blir gjort. Lokale er stengt hvis vi ikke er i stand til å betjene dem på den måten som vi vil. "
En egen uttalelse fra Storbritannia kontor for Nuclear Regulation (ONR) sier: "En betydelig arbeid er fortsatt nødvendig å rydde opp utdatert anlegg på Sellafield og nedstengning de eldre anlegg. Men dette betyr ikke at de utgjør en umiddelbar sikkerhetsrisiko for arbeidstakere eller offentligheten. "
Lofoten mot Sellafield og Bellona arrangerte i juni i år InfoArena som er det årlige dialog-møte med Sellafield Ltd., Nuclear Decommissioning Authority og det britiske Department of Energy and Climate Change. På dette møtet ble det forsikret om at alt var under kontroll og de bekymringspunkter Lofoten mot Sellafield og Bellona har fokusert på i mange år var under kontroll og framdriftsplanen ble holdt.
Per-Kaare Holdal i Lofoten mot Sellafield sier i en kommentar:
- Nyhetsoppslaget fokuserer på nettopp det vi har vært opptatt av gjennom de siste årene. Sikkerheten ved atomanlegget har vært vår bekymring og først og fremst eksplosjonsfaren ved anlegget. Vi har gjentatte ganger fått understreket fra både de britiske tilsynsmyndigheter og Sellafield-ledelsen at progresjonen og oppryddingen går som planlagt.
- Vi har tillit til at det som ble sagt på InfoArena var fakta og vi har hatt inntrykk av gjennom disse årene har britiske myndigheter vært åpne og at opplysningene som er blitt gitt har vært korrekte, fortsetter Holdal. - Men det er ikke uten grunn til at vi nå skal møte sammen med Bellona den norske klima og miljøvernminister Vidar Helgesen på mandag, sier Holdal videre. - Vi vil be statsråden om at de meldinger som kom via BBC blir fulgt opp og at status blir konstatert.
Deltakere på InfoArena 2016 |
I delegasjonen som skal møte klima- og miljøvernministeren er foruten Per-Kaare Holdal, biskop Tor Berger Jørgensen og Nils Bøhmer fra Bellona.
Fra britiske media:
world-nuclear-news
BBC
Kommentarer
Legg inn en kommentar