Havets trussel - et flytende atomkraftverk

Den 70 MW Akademik Lomonosov er en flytende kjernefysisk anlegg som vil bli stasjonert i byen Vilyuchinsk i Kamchatka-regionen i Fjernøsten Russland. Flåten ble oppkalt etter en berømt akademiker, Mikhail Lomonosov.

ROSATOM, det statseide atomkraftselskapet, er eier av kjernekraftverket. Grunnlaget for prosjektet ble lagt 15. april 2007. Byggingen av lekteren ble opprinnelig utført på Sevmash ubåt-anlegg i Severodvinsk. I august 2008 ble byggeplassen skiftet fra Sevmash til det baltiske verftet i St. Petersburg. Akademik Lomonosov ble lansert 30. juni 2010.

Dette er Russlands første flytende atomkraftverk som altså skal slepes langs norskekysten til Vilyuchinsk i Kamchatka-regionen i Fjernøsten Russland.  Dette er en hasardiøs tur og også det arktiske området vil bli utsatt for en enorm atom-trussel.


Anlegget vil ha en levetid på bare 40 år.

Økologer i Russlands nordlige hovedstad, St.Petersburg har tidligere slått på alarmen over regjeringens planer om bygge et flytende atomkraftverk kun 2 kilometer fra hjertet av byen. Tjenestemenn har sagt siden desember at de er nesten klare til å begynne å starte Akademik Lomonosov, landets første atomkraftverk, som planlegges å bli slept i 2019. Fordi byggingen blir hemmelighold og regjeringen har ignorert forespørsler om informasjon, det er uklart hva statusen er for øyeblikket. Kjølen til Akademik Lomonosov ble lagt i 2007 i det fjernt nordlige verftet Sevmash i Severodvinsk, og atomkraftverket var opprinnelig ment å bli bygget av Sevmash selv. Imidlertid ble det i 2008 flyttet til St. Petersburg for installasjon av de to atomreaktorene,. I Kamchatka skal den erstatte Bilibino-kjernekraftverket, som er planlagt til å begynne nedleggelse i 2019. 

Atomreaktorer er en risiko i seg selv og det vil bli ytterligere eskalert når slepet starter. Selv om reaktorene er basert på design utviklet på 1960-tallet, er konfigurasjonen på Akademik Lomonosov unik og uprøvd. 

Ivaretakelsen av brukt atomavfall fra Russlands flytende atomkraftverk har en dårlig historie.  Ifølge en rapport fra 1993, bestilt av den russiske presidenten Boris Yeltsin, dumpet Sovjetunionen 16 atomreaktorer i Karahavet og to i Japan. Ifølge selve rapporten er funnene en oppsiktsvekkende bekjennelse av hvordan internasjonale avtaler "ble bevisst brutt ved flere anledninger" av Moskva. Ikke desto mindre er mange land interessert i teknologien, og Moskva ser Akademik Lomonosov som en potensielt lukrativ prototype. Kina har kunngjort planer for så mange som 20 av dem, hvorav noen kan bli stasjonert i det flyktige og omstridte Sør-Kinahavet.

Det flytende fartøyet vil bli utstyrt med en kraftenhet med to 35MW KLT-40C kjernereaktorer, eller 300MW varme og to dampdrevne turbinenheter.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet