Ekstremvarsel i Sellafieldområdet

Flom i Sellafieldområdet: Environment Agency gir varsel for Drigg atomavfall-lager

Etter den siste månedens intense nedbør i Nord-England har Environment Agency (EA) varslet ekstrem flomrisiko for atomavfallslagret ved Sellafield i Cumbria, skriver Marianne Birkby - en avfallsplass som fortsatt er i bruk til tross for fra nedleggelsesvarslet fra EA i 2005 på grunn av det sannsynlig er truet av stigende hav. Nå er det virkelig på tide å lukke porten på Drigg!

Under siste verdenskrig ble Royal Ordnance Factory (ROF Drigg) etablert på Drigg mellom jernbanelinjen og havet. Dette er nå et område som Nuclear Decommissioning Authority bruker til lavradioaktivt avfalls-depot. Atomavfallsplassen ble åpnet i 1959 av Storbritannia Atomic Energy Authority, og dekker ca 110 hektar (270 dekar), og har om lag én million kubikkmeter radioaktivt avfall, selv om historiske loggen er ufullstendig. Mye av avfallet kom fra det nærliggende Sellafield-anlegget.


Det er ingen hemmelighet at Cumbria i Nord-England har gjentatte ganger blitt rammet ekstremt mye regn og vind i desember 2015. Men det har vært lite mediefokus på hva dette betyr for atomavfallet på Drigg', som ligger i nærheten av Sellafield-anlegget på Cumbria-kysten i nordvest-England. Environment Agency utstedte et flomvarsel for elva Irt som går langs Drigg atomavfallsplass. The Environment Agency sitt flomkart illustrerer at elva Irt ville oversvømme Drigg atomavfallsplass på sørside med flomvann også trenge inn fra nordsiden.


Dette skjedde heldigvis ikke denne gang. Men det gir absolutt grunn til bekymring for framtidig ekstremvær og ikke minst stigningen av havnivået.

Samme dag, den 30. desember, sendte aksjonsgruppen Radiation Free Lakeland et brev til Cumbria fylkeskommune hvor de ber om Driggportene må bli stengt. «Det er målt utslipp direkte til Irskesjøen og ikke minst til elva Irt.  Utslipp til luft av radioaktive gasser er også målt. Ifølge British Geological Society er Drigg atomavfallsplass sannsynlig bli ødelagt av erosjon i 500 til 5000 år (datamodellering). Mye av avfallet har ligget der lenge og av høy risiko."

La oss ikke glemme meldingene om det stigende havnivået. Sellafield-anlegget ligger 100 meter fra havet og det meste av det er bare noen få meter over havet. Den kjernefysiske området, allerede en av de farligste og forurenset i Europa, kan bli oversvømt av sjøvann. Er det da egentlig lurt et nytt kompleks av tre store atomreaktorer til området som er varslet? Når dagens problemer ved Sellafield / Drigg atomanlegg har så åpenbart ikke blitt løst?

Kilde: http://www.bbc.com/news/uk-26189096
https://en.wikipedia.org/wiki/Drigg

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown