Skotsk skalldyr er forurenset av radioaktivt avfall fra Sellafield

Radioaktivt avfall fra Sellafield atomanlegget i Cumbria har forurensende skalldyr hundrevis av kilometer unna på vestkysten av Skottland, ifølge en ny vitenskapelig studie.

Skotske forskere oppdaget spor av radioaktivt avfall som slippes ut fra Sellafield i blåskjell, hjerteskjell og andre arter så langt nord som Port Appin i Argyll.

Funnene er en "wake-up call" for alle som mener forurensning fra Sellafield var gårsdagens problem, sier Per-Kaare Holdal i GcS - Lofoten mot Sellafield. - Jeg understreker at forurensningen er godt under sikkerhetsgrenser, men allikevel må alarmen gå og tiltak iverksettes, sier Holdal.


Studien ble utført av et team av forskere fra skotske universiteter Environmental Research Centre i East Kilbride og The Scottish Association for Marine Science i Oban. Den har blitt publisert på nettet i Journal of Environmental Radioactivity.

Forskerne fant økte nivåer av radioaktivt karbon-14 i skalldyr samlet inn ved Port Appin, på Maidens i South Ayrshire og på Garlieston og Kippford på Solway kysten av Dumfries og Galloway i Skottland. Blåskjell var mest forurenset "på grunn av overflaten miljøet de lever i og deres fôring atferd," sier forsknerne.

Forurensningen kommer fra Sellafield, som har strømmet i enorme mengder radioaktivitet i havet, konkluderte forskerne. Anlegget, som reprosserer brukt brensel fra atomkraftverk i Skottland og over hele Storbritannia, har sluppet et gjennomsnitt på mer enn åtte millioner megabecquerels (måler radioaktivitet) av karbon-14 i året fra sine rørledninger mellom 1994 og 2013.

Nivåene toppet seg i 2003, men har holdt seg "relativt høy", påpeker forskerne . Karbon-14 vedvarer for titusener av år i miljøet og mengdene som slippes ut fra Sellafield utgjør det største bidraget til den langsiktige kollektiv stråledose over hele Europa fra hele atomindustrien.

Dr Ian Fairlie, en uavhengig atomekspert, beskriver at noe av atomforurensning er «overraskende høyt». På Garlieston nær Dumfries er konsentrasjoner i blåskjell nesten tre ganger normal bakgrunnsnivå, mens på Port Appin, nord for Oban, er de 20 prosent høyere.

Sellafields talsmann, Darren Ennis, understreket til oss i Lofoten mot Sellafield at området opererte innenfor en stringent og sterkt overvåket miljø reguleringsregimet. - De marine utslippene holder seg på historisk lave nivåer, sier han. - Alle utslipp er langt under tillatt nivå.

Han påpekte at utslippene ble grundig overvåket, publisert og anmeldt. Stråledosen fra karbon-14 til den mest utsatte gruppen av mennesker nær Sellafield var en liten andel av folkehelsen sikkerhetsgrensen, sa han.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet