B215 i Sellafield kan være en farlig bombe


B215 er bare ett av de mange repossessing-anlegg som utgjør det store komplekse kjernefysiske gjenvinningsanlegget i Sellafield i Cumbria. Innvendig, derimot, er 21 betong og stål-tanker som inneholder mer enn 850 kubikkmeter med høy radioaktivitet flytende atomavfall. Reprosessering innebærer oppløsning gamle brenselstaver i syre og uttrekk av plutonium. Det som blir igjen flytende inneholder en blanding av avfall, inkludert cesium-137, er lagret i tanker i B215. Det er så radioaktivt at tankene må være konstant kjøles å hindre at innholdet i kokende og lekker ut. 

Hvis kjølingen svikter ved anlegget vil det bli en eksplosjon med katastrofale virkninger. Ingen kan være sikker på hva som ville skje hvis et kapret passasjerfly styrtet inn i B215.  Men virkningen vil mest sannsynlig knuse noen av tankene. Den medfølgende eksplosjon vil slenge en sky av radioaktivitet i atmosfæren, ifølge Gordon Thompson, direktør for Institute for Resource and Security Studies i Cambridge, Massachusetts. 

Etterpå, vil den brennende drivstoff fortsetter å pumpe radioaktivitet i luften. Å slukke denne brannen ville ikke bli lett. Fire mannskaper kjempet for å dempe ned brannen etter Pentagon krasjet 11. september 2001 og de hadde ikke dødelig stråling å stri med.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet