Skip lastet med atomavfall passerte utenfor kysten vårEt russisk skip utførte i forrige uke en hemmelig transport av atomavfall utenfor kysten av Norge.  Skipet «Mikhail Dudin» var lastet med atomavfall fra en forskningsreaktor fra Sovjettida i Polen, som skulle til Murmansk, melder NRK.  Skipet som var lastet med atomavfall varslet ikke norske myndigheter.

Direktør hos Statens strålevern Ole Harbitz sier til NRK at han ikke har blitt informert om transporten.  Avfallet fraktes fra Polen til Murmansk, med bakgrunn i et russisk-amerikansk samarbeid for å unngå at anriket uran kommer i hendene på terrorister. Første gang en slik transport ble foretatt var i 2009 - heller ikke da ble Statens strålevern informert, skriver nettstedet.
Det danske frakteskipet «Puma», som fraktet radioaktivt avfall langs norskekysten i 2010, sprang lekk utenfor Sørøya i Finnmark.

Det er ikke første gang at det ikke kommer inn varsling før det fraktes atomavfall langs norskekysten.  I 2010 reagerte skipper Frank Nilsen i redningsskøyta «Ulabrand» på at de ikke fikk informasjon om at skipet som sprang lekk utenfor Sørøya hadde fraktet atomavfall.  Norske myndigheter har lenge etterlyst varslingsrutiner når radioaktivt avfall transporteres langs norskekysten, melder NRK.no.

Fra oss i Guardians of our Common Seas forventer vi at norske myndigheter følger dette opp via de kanaler som måtte finnes, slik at kystbefolkning slipper å leve i frykt for at katastrofen skal skje.  Vi hadde i denne perioden mye dårlig vær langs kysten og vi ønsker ikke tenke tanken på hva kunne ha skjedd om båten skulle få motorstopp eller andre problemer utenfor kysten vår.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown