Dyrking av den blå åker er positivt for miljøet


Norge kan utvikle tang- og taredyrking til en ny, stor næring. Industriell dyrking av tang og tare gir muligheter for produksjon av en biomasse som kan være utgangspunkt for mange ulike produkter og som kan bidra til å gjøre Norge mer selvforsynt med mat, fôringredienser og bioenergi. Tang og tare er primærprodusenter som kan dyrkes uten bruk av matjord, gjødsel, ferskvann, sprøytemidler eller antibiotika, og Norge har enorme kystarealer som kan brukes.

Om en forstår økosystemet, går det an å høste mye uten å gjøre skade på det. Da er det mulig å drive tareindustrien både på en økologisk og økonomisk bærekraftig måte.
Norge har enorme havområder og er dyrkingspotensialet stort, og vi har tro på at tare kommer til å ble en meget viktig matkilde for folk i framtiden.

Eksempel på anvendelser av tang og tare:
  • Mat og helsekost
  • Fôr og fôringredienser
  • Kosmetikk
  • Farmasøytiske produkter
  • Bio-kjemikalier
  • Bioenergi
  • Mineraler
  • Gjødsel og jordforbedring
Norskekysten er lang, med kaldt, næringsrikt vann. Med andre ord: Forholdene er svært godt egnet for taredyrking, og næringen kommer til å bli stor.

I 2017 var tareproduksjonen i dyrkingsanlegg i Norge 145 tonn, og i den skalaen har ikke næringen noen særlig innvirkning på miljøet . Men allerede i 2050 er produksjonen utregnet til å komme opp i 20 millioner tonn.

Listen over positive miljøeffekter av tare er lang: Tare kan motvirke klimaendringer og havforsurning ved å ta opp CO2, og renser havområde som er truet av overgjødsling fra landbruk, industri og fiskeoppdrett ved å ta opp næringsstoff.

I tillegg kan dyrka tare kanskje fungere som leveområde for fisk og andre viktige dyr langs kysten der den naturlege tareskogen er forsvunnet, og dermed stimulere til det biologiske mangfoldet.

Taren danner leveområde for en myriade av alger, fisk og andre dyr. Industrielle tareanlegg kan fungere som kunstige rev og lage leve- og beiteområde for fisk, noen som er særskilt velkomne langs den lange Norskekysten der de naturlige tareskogene har forsvunnet.

Utfordringen er at det ikke nødvendigvis bare er de ønsket artene som finner husly i tareanlegget.

Dersom kystkommunene setter av tilgjengelige areal for framtidig taredyrking, kan det bidra både til ny næring i kommunen og til et bedre miljø når det forvaltes på en bærekraftig måte.

Dyrking av tang og tare kan bidra positivt på miljøet ved:
  • Produksjon av biomasse som kan erstatte produkter laget av fossile råstoff
  • Erstatning av fôrproteiner dyrket på arealer som opprinnelig har vært regnskog
  • Resirkulering av næringsstoffer fra fiskeoppdrettsanlegg (IMTA)
  • Nye habitat for oppvekst av yngel
  • Re-etablering av tapte tareøkosystemer
I Lofoten er det i lengre foregått dyrking av tang og tare.  Les mer her.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

Livets verdier