Økende interesse for sjøgrønnsaker


Det er en økende interesse for sjøgrønnsaker, dvs. tang og tare, i Norge. Dette er en relativt lite utnyttet ressurs. Tare inneholder blant annet sunne mineraler, vitaminer, proteiner og fiber. Men som med all annen mat kan råvarer eller matprodukter som i utgangspunktet er sunne å spise bli det motsatte dersom inntaket overdrives.
Flere folkeslag har gjennom tidene spist tang , fordi de mente at det hadde en sunnhetsfremmende
effekt.Tang har blant annet vært en viktig ingrediens i kinesisk naturmedisin i 5.000 år, og i Europa er tang gjennom middelalderen og opp til nyere tid bitt brukt fordi man mente at den kunne kurere forskjellige lidelser. I de seneste årtiene har forskellige helsebevegelser tatt tangen til seg som kosttilskudd.

Forholdene langs norskekysten, er velegnet for dyrking av tare til mat av høy kvalitet. Foreløpig er det sukkertare og butare som dyrkes for kommersielle formål i liten skala i Norge i dag. Denne nye næringa er i sin spede begynnelse, men i vekst. Det pågår en rekke forsknings- og utviklingsprosjekt på området. I løpet av de siste 3 – 4 årene er det blant annet utført en rekke analyser på sukkertare og butare både fordi dyrkeren skal lære å kjenne sin egen råvare, men ikke minst fordi alle som driver virksomhet på næringsmiddelområdet står ansvarlig for at produktene er helsemessig trygge å spise.
Omega-3-fettsyrer viktige for hjernen.  Hjernen har spesielt bruk for jod, jern, kobber, zink og selen for sin utvikling - Hjernens tørrstoff består av cirka 60% fettstoff, hvor minst halvdelen består av de flerumettede fettsyrer, som vi kjenner fra fiskeolje. Disse stoffer er derfor viktige i kosten når nervesystemet og hjernen utvikles hos fosteret og i de første leveår. Samtidig antas de flerumettede fettsyrer å være viktige for å holde nervesystemet velfungerende gjennom et langt liv.

Tangs innhold av spesielle kullhydrater som fuciodan og særlige steroler som fucosterol senker blodets innhold av fritt og bundet kolesterol. Det er velkjent, at en kost med meget flerumettet fettstoff senker kolesterol innholdet, og man mener at de brune alger er mest effektive, men vitenskabelig viten om dette er begrense.

Hvis vi tar utgangspunkt i helsedirektoratets råd til viktige næringsstoffer, ser vi at ved daglig bruk av tare gjør det lettere å oppnå anbefalt inntak av ulike næringsstoffer. Tare kan i all hovedsak anses som et vitamin -og mineraltilskudd. Når tare brukes direkte i maten, slipper man i tillegg å ta vitamin -og mineraltilskudd i pilleform.

Utfordringen med sjøgrønnsakene ligger i alle fall ikke i tilgjengeligheten.  I Lofoten dyrkes og tørkes mye tang.  Mer her.

Tang og tare kan virkelig gjøre hverdagsrettene dine mer spennende. Det er nemlig ikke bare trender som har fått gourmetkokkene til å ta sjøgrønnsakene i bruk på kjøkkenet sitt. Tang og tare er bærekraftig og miljøvennlig, det er så mye ressurser i havet som går ubrukt. Og dessuten er det jo godt.

Søl ble brukt tørket av vikingene, de hadde den med på lange sjøreiser. Den inneholder mye C-vitamin og holdt dem friske fra skjørbuk.


Tangmajones - Bruk: Til brødskiven, til rekesandwich, som dip til pommes frites/fish and chips, eller som dressing til salat.  


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

The final countdown