Fisk blir utsatt for "junkfood"

Foto: forsker Oona Lönnstedt 
Ungfisk blir hekta på å spise plast i havet på samme måte som tenåringer foretrekker usunn gatekjøkkenmat, har svenske forskere funnet ut.


Deres studie av den svenske forskeren Oona Lönnstedt er presentert i Science og viser eksponering av høye konsentrasjoner av isopor som abbor-larver spiser disse partiklene fremfor mer naturlig mat. Som et resultat av eksponering for plast, blir ungabbor mindre, langsommere og mer utsatt for rovdyr.

Forskerne krever at plastmikroperler blir forbudt.  Bekymringer har vært økende over mengden plast i havet de siste årene.  En studie som kom ut i fjor anslo at om lag 8 millioner tonn plastavfall går uu i vår felles hav årlig.

Når de utsettes for UV-stråling, kjemisk nedbrytning og bevegelsen av bølgene, bryter denne plast ned i små biter. De som er mindre enn 5 mm er referert til som mikro-plast. Begrepet omfatter også plastmikroperler fra produkter til personlig pleie.

Forskere har vært bekymret for at disse små fragmentene kan bygge opp i magen til marine skapninger og kan også avgi giftige kjemikalier.

For å se på effekten av mikroplast på de tidlige livsstadier av fisk, har svenske forskere gitt abbor larver forskjellige konsentrasjoner av isopor i vanntanker.  Der det ikke var mikro-plast ble omtrent 96% av eggene klekket vellykket. Dette falt til 81% for de som utsattes for store mengder isopor.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The final countdown

Mikroplast er en trussel for havmiljøet